Taxatie

taxatiesEen taxatierapport is bijvoorbeeld nodig voor de financiering van de aankoop van een woning, een verbouwing of het oversluiten van uw hypotheek. Belangrijke zaken waarbij u op de inhoud van een taxatierapport moet kunnen vertrouwen. Natuurlijk is een juiste en volledige onderbouwing van een getaxeerde waarde voor alle betrokkenen van groot belang. Een gevalideerd taxatierapport zorgt hiervoor. Onze CallEgas register makelaars taxateurs zijn aangesloten bij vier belangrijke validatie-instituten: het NWWI, de Taxateurs Unie, i-Validatie en het Taxatie Validatie Instituut.

 

Valideren
Voor de financiering van een hypotheek met NHG (en steeds vaker ook voor niet NHG-hypotheken) is een “gevalideerd” taxatierapport verplicht. Valideren betekent in dit geval dat wordt gecontroleerd of de taxateur én zijn taxatierapporten voldoen aan de daarvoor opgestelde strenge kwaliteitseisen. Door het valideren gaat het bij een taxatierapport echt om de onderbouwing van de marktwaarde en is het taxatierapport meer dan alleen een administratieve noodzakelijkheid voor de haalbaarheid en acceptatie van een hypotheek.

 

Kwaliteit
Het NWWI, de Taxateurs Unie, i-Validatie en het Taxatie Validatie Instituut bewaken de kwaliteit van zowel de taxatie als de taxateur door voortdurend te controleren. Zij zijn door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (uitvoerder van de NHG) erkend als validatie-instituut en door DNV ISO 9001:2008 gecertificeerd volgens de normen zoals deze door de Stichting Taxaties en Validaties (STenV) zijn opgesteld. Alleen taxateurs die aan strenge kwaliteitseisen voldoen, kunnen zich hierbij aanmelden.

 

Hoe werkt het?
De taxateur werkt binnen een vooraf vastgesteld werkgebied. U kunt zelf bepalen, na de keuze van de geldverstrekker, welke taxateur de opdracht mag uitvoeren. CallEgas Makelaardij Soest taxeert binnen een straal van 20 kilometer van het kantooradres Soesterbergsestraat 1. Na acceptatie van de opdracht maakt de taxateur het taxatierapport op en verklaart hierin op basis van zijn eigen expertise én lokale kennis de afwijking tussen de getaxeerde waarde en de (door de validatie-instituten aangeleverde) modelwaarden. U ontvangt, na de digitale ondertekening door de taxateur, het taxatierapport volledig automatisch via e-mail.

 

Taxatierapport aanvragen?
Dat kan op verschillende manieren. Uw hypotheekadviseur of CallEgas Makelaardij Soest kan dit voor u regelen via het NWWI, de Taxateurs Unie, i-Validatie of het Taxatie Validatie Instituut, maar u kunt ook zelf een rapport aanvragen. Ga hiervoor naar de website: www.nwwi.nl, www.taxateursunie.nl, www.ivalidatie.nl of www.tvi.nl.

 

Kosten
Een door het NWWI gevalideerd rapport kost € 45,98 inclusief btw
(€ 38,- exclusief btw). Op de factuur van de taxateur staan deze kosten altijd apart vermeld als ‘NWWI-bijdrage’.

Een door de Taxateurs Unie gevalideerd rapport kost
€ 48,40 inclusief btw (€ 40,- exclusief btw). Op de factuur van de taxateur staan deze kosten altijd apart vermeld als ‘TU-bijdrage’.

Een door i-Validatie gevalideerd rapport kost € 51,43 inclusief btw
(€ 42,50 exclusief btw). Op de factuur van de taxateur staan deze kosten altijd apart vermeld als ‘i-Validatie bijdrage’.

Een door het Taxatie Validatie Instituut gevalideerd rapport kost
€ 37,50 inclusief btw (€ 45,38 exclusief btw). Op de factuur van de taxateur staan deze kosten altijd apart vermeld als ‘TVI bijdrage’.