Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet de volgende maatregelen aangekondigd met betrekking tot de woningmarkt.
De succesvolle tijdelijke schenkregeling wordt helaas niet verlengd. Tot het einde van dit jaar kunnen bijvoorbeeld ouders hun kinderen € 100.000 belastingvrij schenken voor het aankopen, verbouwen of aflossen van een woning. Vanaf 1 januari gaat dit bedrag weer terug naar € 50.000. Mogelijk blijven bepaalde voorwaarden voor het gebruik van de schenking wel enigszins ruimer dan de oorspronkelijke regeling.
De regeling rond de renteaftrek bij een restschuld wordt daarentegen verruimd. In plaats van tien jaar, is de rente over de restschuld straks vijftien jaar aftrekbaar. De maatregel bespaart huishoudens met een restschuld honderden euro’s per maand. Daarnaast wil het kabinet de regeling voor huizenbezitters met een dubbele hypotheek uitbreiden. Eigenaren die hun huis niet verkocht krijgen, mogen in plaats van twee jaar, straks drie jaar lang de hypotheekrente aftrekken.
Ook de tijdelijke maatregel van laag BTW-tarief voor verbouw, onderhoud en renovatie van woningen wordt verlengd tot medio 2015. Dit is een gunstige impuls voor de woningmarkt, met name voor huishoudens die de komende maanden een huis kopen en vervolgens wat willen verbouwen.
Al met al is er sprake van een weliswaar beperkt aantal, maar goede maatregelen. Nu er sprake is van voorzichtig herstel, lijken kabinet, regeringscoalitie en de constructieve oppositie ervan uit te gaan dat de woningmarkt verder op eigen kracht kan aantrekken. In zekere zin heeft de woningmarkt het laatste jaar inderdaad enige veerkracht getoond: ondanks zeer ingrijpende beperkingen rond hypotheken (zowel vanuit overheid als banken) worden in veel regio’s en segmenten weer groene cijfers genoteerd.
“Er bestaan echter nog grote knelpunten die beleidsmatige oplossingen behoeven, met name op het gebied van financiering”, stelt NVM-voorzitter Ger Hukker. “Niet alleen de woningmarkt, maar ook de samenleving is sterk veranderd en bepaalde trends zetten ook door. Zo vergt de snelle flexibilisering van de arbeidsmarkt aanpassingen in het hypotheekbeleid, om aansluiting te houden op de moderne samenleving. Politiek, banken en toezichthouders zullen hierop samen met de markt en maatschappelijke vertegenwoordigers snel antwoorden moeten vinden, om de woningmarkt ook echt meer structureel weer op de rails te krijgen.”