Paleis Soestdijk wordt deels een hotel

Paleis Soestdijk wordt deels een hotel. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De nieuwe eigenaar wordt Made by Holland, dat ook de kracht van het Nederlands bedrijfsleven wil laten zien. Het consortium betaalt 1,7 miljoen euro aan de staat voor Soestdijk.

 

Op de bovenste verdieping van het voormalige paleis van prinses Juliana en prins Bernhard komen zo’n veertien hotelkamers. Verder is er in Soestdijk straks ruimte voor tentoonstellingen, waarin te zien is wat Nederland te bieden heeft op het gebied van architectuur, agricultuur, milieu, voedsel en water. Het paleis en de tuinen veranderen niet, maar elders op het landgoed moet ruimte zijn voor evenementen, horeca en hotels. Ook aan de overzijde van Soestdijk komt horeca, onder meer in de Koninklijke Stallen. Een groot deel van het nu nog afgesloten bosgebied wordt voor iedereen toegankelijk. Op het terrein van de voormalige kazerne van de marechaussee komen 65 huizen. De voltooiing van alle plannen gaat tien tot vijftien jaar duren.

 
Paleis Soestdijk staat al dertien jaar leeg. In 2015 kon iedereen zijn toekomstideeën voor het paleis insturen. Er kwamen toen 120 ideeën binnen. De afgelopen jaren is dat aantal teruggebracht naar plannen van drie partijen. Zij mochten eind april een bod doen. Made by Holland blijkt nu de winnende partij en verslaat daarmee het initiatief Eden Soestdijk en het plan Buitenplaats Soestdijk. Eden Soestdijk heeft laten weten het project op een andere plek alsnog te willen realiseren.

 

Het consortium van kopers bestaat onder meer uit de Londense projectontwikkelaar Meyer Bergman, waarin de Nederlandse familie Meijer een grote rol speelt. Deze is ook eigenaar van de Westergasfabriek in Amsterdam. Eerder bleek al dat de drie plannen allemaal voldoen aan de criteria, in deze beslissende ronde ging het alleen nog over de hoogte van het bod.


Paleis Soestdijk werd in 1650 gebouwd voor een Amsterdamse burgemeester en is sinds 1815 in gebruik door de koninklijke familie. Prinses Juliana en prins Bernhard namen in 1937, na hun huwelijk, intrede in het paleis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog weken ze uit naar het buitenland en woonden Duitse officieren er.
 Toen Juliana in 1948 koningin werd, werd Soestdijk de koninklijke residentie. Het verloor die titel toen prinses Beatrix in 1980 koningin werd. Juliana en Bernhard bleven tot hun dood in 2004 in het paleis wonen. Sindsdien staat het leeg.